Muffinki szarlotkowe
Kolejna propozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania!
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
3 jabłka
cynamon
kardamon
Składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem.
Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
3 jabłka
cynamon
kardamon
Składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem.
Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Tak mi smakuje... |
wyglądają bosko : )
OdpowiedzUsuń