Pasta z makreli wędzonej
Kolejna pasta idealna na śniadanie to pasta z makreli. Bardzo lubię taką pastę, gdyby jeszcze makrela była bez ości to byłoby idealnie. Samo obieranie z ości jest mocno czasochłonne, ale potem smak nadrabia wszytko! Dzieciom też bardzo smakuje, nawet nie przeszkadzała im surowa cebula pokrojona w kostkę ;)
1 wędzona makrela
kawałek czerwonej papryki
0,5 cebuli
2 ugotowane żółtka (lub całe jajka)
1 ogórek kiszony
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny
sól
natka pietruszki
Makrelę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i rozdrobnić w miseczce.
Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli.
Podawać ze świeżym pieczywem.
1 wędzona makrela
kawałek czerwonej papryki
0,5 cebuli
2 ugotowane żółtka (lub całe jajka)
1 ogórek kiszony
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny
sól
natka pietruszki
Makrelę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i rozdrobnić w miseczce.
Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Rybka jest, warzywa są, jajeczko też |
Gotowa pasta z makreli |
A tu bezpośrednio przed zjedzeniem :) |
Wygląda bardzo apetycznie 😃 wędzone rybki ❤❤❤❤ mniam
OdpowiedzUsuńZyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com
Uwielbiam wędzone rybki, jadłam kiedyś wędzonego pstrąga, był przepyszny, teraz na niego poluję :)
UsuńDobry pomysł, zawsze to coś ciekawszego niż jedzenie makreli w całości, następnym razem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńW całości też jest pyszna,ale z dodatkami jest jej więcej :)
UsuńPyycha, Uwielbiam i makrelę i takie potrawy :)
OdpowiedzUsuń:) ja też!
Usuń