Piątkowe Inspiracje - dorsz smażony w panierce
Kolejne klasyczne danie w naszej kuchni to dorsz smażony w panierce. Najczęściej kupujemy dorsza, bo nie jest nasączony wodą i lodem jak inne ryby, prawie nie ma ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię kotlety rybne, dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam!
2 filety z dorsza
2 jajka
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na ok. pół godziny do lodówki.
Jajka roztrzepać,lekko posolić, bułkę tartą wsypać do miseczki. Filety panierować z każdej strony w jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
2 filety z dorsza
2 jajka
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Filety z dorsza rozmrozić (jeśli mamy mrożone), pokroić w większe kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na ok. pół godziny do lodówki.
Jajka roztrzepać,lekko posolić, bułkę tartą wsypać do miseczki. Filety panierować z każdej strony w jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone kawałki ryby, mniam :) |
Pyszna panierka i jeszcze pyszniejsze wnętrze |
Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z selera naciowego |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz