Piątkowe Inspiracje - Jabłka w cieście naleśnikowym
Ostatnio często sięgamy po takie jabłuszka. Pyszne, mięciutkie, w cieście naleśnikowym. Dzieci za nimi przepadają i choć każdy ma swoje upodobania (starsze dziecko woli ciasto naleśnikowe, a młodsze samo jabłuszko i to na zimno) to bardzo szybko znikają z talerza. Dodatkowo posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.. Mniam, są przepyszne.
jabłka
mąka
1 żółtko
olej
1 łyżka cukru waniliowego
woda lub domowe mleko kokosowe
cukier puder (do posypania)
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na połowę (aby cząstki jabłka były w miarę płaskie).
Z mąki, wody (lub mleka), żółtka, oleju i cukru waniliowego zrobić ciasto naleśnikowe.
Kawałki jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
jabłka
mąka
1 żółtko
olej
1 łyżka cukru waniliowego
woda lub domowe mleko kokosowe
cukier puder (do posypania)
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na połowę (aby cząstki jabłka były w miarę płaskie).
Z mąki, wody (lub mleka), żółtka, oleju i cukru waniliowego zrobić ciasto naleśnikowe.
Kawałki jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
całe wieki takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńNajwyższa pora spróbować :)
UsuńPychotki!
OdpowiedzUsuńProste i smaczne :)
UsuńW dzieciństwie moja mama często takie robiła i ja teraz też robię takie racuszki dla moich dzieci. :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki też za nimi przepadają :)
Usuń