Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami
Starsze dziecko bardzo lubi "kurczaczka" więc dzisiaj danie specjalnie dla niego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami.
4 udka z kurczaka
kilka ząbków czosnku
2 gruszki
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra
tymianek
bazylia
rozmaryn
Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Ząbki czosnku pokroić, gruszki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać z przyprawionymi udkami.
Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła.
4 udka z kurczaka
kilka ząbków czosnku
2 gruszki
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra
tymianek
bazylia
rozmaryn
Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Ząbki czosnku pokroić, gruszki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać z przyprawionymi udkami.
Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła.
Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika |
Nasza propozycja obiadowa - z ziemniakami i kiszonymi ogórkami |
Mam tysiące gruszek. Robię! :)
OdpowiedzUsuńhttp://joannaatakuje.blogspot.com/
Koniecznie! Daj znać jak wyszło :)
UsuńCiekawa jestem jak wpływają gruszki na smak kurczaka :)
OdpowiedzUsuńIm bardziej soczyste gruszki tym mięso słodsze, ale nie za mocno, delikatnie tak. Radzę spróbować :)
UsuńFajne :) Lubie takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię takie "inne" niestandardowe dodatki :)
UsuńRobię podobnego kurczaka, ale nie z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała gruszek tak upieczonych i mięsa tak dosmaczonego nutą gruszkową.