Rolada orzechowo - czekoladowa
Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam.
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
Krem:
250 g. serka mascarpone
3-4 łyżki nutelli
4 łyżki prażonych orzechów włoskich
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wodę. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Ciepły biszkopt wyjąć z formy, odwrócić, położyć na czystej ścierce i delikatnie oderwać papier i zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia.
Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie.
Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów.
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
Krem:
250 g. serka mascarpone
3-4 łyżki nutelli
4 łyżki prażonych orzechów włoskich
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wodę. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Ciepły biszkopt wyjąć z formy, odwrócić, położyć na czystej ścierce i delikatnie oderwać papier i zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia.
Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie.
Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów.
taka mega czekoladowa musi być pyszna
OdpowiedzUsuńO tak :) i jeszcze z orzechami...
UsuńWygląda smakowicie - te orzechy, ten środeczek i rozpływający się w ustach biszkopt - czuję to przez monitor! :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń