Rolada orzechowo - czekoladowa

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam.

Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao

Krem:
250 g. serka mascarpone
3-4 łyżki nutelli
4 łyżki prażonych orzechów włoskich


Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wodę. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Ciepły biszkopt wyjąć z formy, odwrócić, położyć na czystej ścierce i delikatnie oderwać papier i zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia.

Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie.

Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów.




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger