Surówka z selera naciowego

Lubicie seler naciowy? Ma nieco charakterystyczny smak i zapach, ja odkryłam go dopiero jakiś czas temu i bardzo mi posmakował. Poza tym jest bardzo zdrowy i świetnie się prezentuje w różnego rodzaju surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuję surówkę na bazie selera naciowego, papryki, jabłka i ogórka kiszonego. Jest przepyszna, można do niej dodać odrobinę majonezu (jeśli ktoś woli taki sposób).


5 łodyg selera naciowego
1 jabłko
3 łyżki prażonych nasion słonecznika
0,5 czerwonej papryki
3 ogórki kiszone
natka pietruszki

Sos:
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka musztardy
odrobina soku z cytryny



Łodygi selera umyć, obrać z grubszych włókien i pokroić w cienkie plasterki.

Resztę składników również pokroić w cienkie plasterki (lub słupki) i wymieszać z łodygami selera.

Składniki sosu wymieszać dokładnie i połączyć z warzywami. Na wierzchu posypać prażonymi nasionami słonecznika.





2 komentarze:

  1. Przepis bardzo fajny :) Mój synek kiedyś bardzo lubił selera naciowego - obecnie ( 4-latek) niestety za nim już nie przepada :(
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim małym też się zmieniają smaki co jakiś czas, ciągle próbujemy nowych rzeczy, a i tak czasem jest tak, że dla mnie zostaje bo nie chcą tknąć :) z tej surówki najbardziej smakowało im jabłko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger