Surówka z selera naciowego
Lubicie seler naciowy? Ma nieco charakterystyczny smak i zapach, ja odkryłam go dopiero jakiś czas temu i bardzo mi posmakował. Poza tym jest bardzo zdrowy i świetnie się prezentuje w różnego rodzaju surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuję surówkę na bazie selera naciowego, papryki, jabłka i ogórka kiszonego. Jest przepyszna, można do niej dodać odrobinę majonezu (jeśli ktoś woli taki sposób).
5 łodyg selera naciowego
1 jabłko
3 łyżki prażonych nasion słonecznika
0,5 czerwonej papryki
3 ogórki kiszone
natka pietruszki
Sos:
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka musztardy
odrobina soku z cytryny
Łodygi selera umyć, obrać z grubszych włókien i pokroić w cienkie plasterki.
Resztę składników również pokroić w cienkie plasterki (lub słupki) i wymieszać z łodygami selera.
Składniki sosu wymieszać dokładnie i połączyć z warzywami. Na wierzchu posypać prażonymi nasionami słonecznika.
5 łodyg selera naciowego
1 jabłko
3 łyżki prażonych nasion słonecznika
0,5 czerwonej papryki
3 ogórki kiszone
natka pietruszki
Sos:
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka musztardy
odrobina soku z cytryny
Łodygi selera umyć, obrać z grubszych włókien i pokroić w cienkie plasterki.
Resztę składników również pokroić w cienkie plasterki (lub słupki) i wymieszać z łodygami selera.
Składniki sosu wymieszać dokładnie i połączyć z warzywami. Na wierzchu posypać prażonymi nasionami słonecznika.
Przepis bardzo fajny :) Mój synek kiedyś bardzo lubił selera naciowego - obecnie ( 4-latek) niestety za nim już nie przepada :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Moim małym też się zmieniają smaki co jakiś czas, ciągle próbujemy nowych rzeczy, a i tak czasem jest tak, że dla mnie zostaje bo nie chcą tknąć :) z tej surówki najbardziej smakowało im jabłko :)
Usuń