Wątróbka drobiowa z cebulą
Bardzo lubię smażoną wątróbkę drobiową. Niedawno naszła mnie ochota na taką mocniej podsmażoną, z cebulką i czosnkiem. Pamiętam jak wyjadałam zawsze wątróbkę z rosołu, który gotowała mama lub babcia. Niestety rodzinka nie podziela mojej miłości i całą wątróbkę zjadłam sama. Ale była pyszna :) Zachęcam do spróbowania!
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 cebule (dałam czerwone)
3 ząbki czosnku
mąka (u mnie żytnia razowa)
3 łyżki oleju
sól
Wątróbkę oczyścić i pokroić na większe lub mniejsze kawałki (w zależności od upodobań).
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju, a następnie zdjąć z patelni.
Dolać resztę oleju i usmażyć na nim wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące. Smażyć krótko, na koniec do wątróbki dodać usmażoną wcześniej cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę dusić, posolić i wyłożyć na talerz.
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 cebule (dałam czerwone)
3 ząbki czosnku
mąka (u mnie żytnia razowa)
3 łyżki oleju
sól
Wątróbkę oczyścić i pokroić na większe lub mniejsze kawałki (w zależności od upodobań).
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju, a następnie zdjąć z patelni.
Dolać resztę oleju i usmażyć na nim wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące. Smażyć krótko, na koniec do wątróbki dodać usmażoną wcześniej cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę dusić, posolić i wyłożyć na talerz.
Ja lubię każdą! :)
OdpowiedzUsuńJa też, następnym razem zrobię z jabłkami i majerankiem :)
Usuń