Zupa ogórkowa

Bardzo smaczna zupa ogórkowa, którą zrobiłam wykorzystując ostatnie ogórki  kiszone z ubiegłego roku - trzeba przecież zrobić miejsce na świeże przetwory a już pełna spiżarka. Do startych ogórków dodałam łyżkę smalcu i przez chwilę podsmażyłam je na patelni. Wtedy ogórki nie mają takiego "surowego" smaku i zupa jest o wiele smaczniejsza. 

2 skrzydełka z kurczaka
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
0,5 selera
4-5 ogórków kiszonych
1 cebula
mąka
smalec
sól
pieprz
4 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe


Skrzydełka ugotować,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Pogotować dłuższą chwilę, aż zrobi się lekki wywar.

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, wrzucić do niej starte warzywa i chwilkę poddusić, aby nabrały zapachu cebuli. Następnie wrzucić do wywaru.

Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce i podsmażyć na smalcu. Wrzucić do zupy i gotować całość, aż warzywa będą miękkie.

Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Chwilę pogotować, zdjąć z palnika. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Uwielbiam kiszone ogórki. Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie mogłyby istnieć tylko kiszone. Konserwowe robię w niewielkiej ilości, aby były do sałatki :)

      Usuń
  2. Kocham kiszone ogórki i zupę ogórkową. Najczęściej gotuję na żeberkach, które również uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger