Ciasto Fale Dunaju
To ciasto jest pyszne o każdej porze roku. Uwielbiam je z wiśniami i masą budyniową, ale równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają.
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki wody lub mleka
1,5 łyżki kakao
wiśnie (mrożone lub świeże)
Masa:
0,5 l. mleka
budyń waniliowy z cukrem
250 g. masła
1 łyżka cukru waniliowego
Polewa:
tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
1 łyżka masła
1 łyżka mleka (opcjonalnie)
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, olej, mleko i dalej ubijać.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, powoli wsypywać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wodę lub mleko i kakao. Delikatnie wymieszać.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto jasne. Na wierzch delikatnie wlać ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłożyć wiśnie lekko je dociskając. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Masa: Ugotować budyń, wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby masa zastygła.
Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta lub nam się zważy dodać łyżkę mleka i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na zastygnięty krem.
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki wody lub mleka
1,5 łyżki kakao
wiśnie (mrożone lub świeże)
Masa:
0,5 l. mleka
budyń waniliowy z cukrem
250 g. masła
1 łyżka cukru waniliowego
Polewa:
tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
1 łyżka masła
1 łyżka mleka (opcjonalnie)
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, olej, mleko i dalej ubijać.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, powoli wsypywać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wodę lub mleko i kakao. Delikatnie wymieszać.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto jasne. Na wierzch delikatnie wlać ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłożyć wiśnie lekko je dociskając. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Masa: Ugotować budyń, wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby masa zastygła.
Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta lub nam się zważy dodać łyżkę mleka i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na zastygnięty krem.
Wygląda bardzo zachęcająco. Kiedyś moja mama robiła go bardzo często. Muszę Jej przypomnieć o fale dunaju, a najlepiej sama przygotować :)
OdpowiedzUsuńSamemu najlepiej, bo potem satysfakcja gwarantowana! :)
UsuńW zasadzie tego cista nigdy nie jadłam. Przewijał mi się tylko przepis w zeszycie, ale jakoś nie zabrałam się za jego wykonanie.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie!
UsuńWygląda wyśmienicie.Uwielbiam ten przepis,bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńJa długo nie robiłam, choć przepis już od dawna był w zeszycie. A jak w końcu zrobiłam to teraz cyklicznie musi się pojawić raz na jakiś czas :)
UsuńKocham wiśnie, ale najczęściej dodaję do piernika :-)
OdpowiedzUsuńO piernik z wiśniami! Pyszny!!!
UsuńJuż wiem co zrobię na urodzinowe kinder part córy w niedzielę :D
OdpowiedzUsuńDaj koniecznie znać jak wyszło! :)
Usuń