Dżem ze śliwy tarniny
Jedliście kiedyś taki dżem? A raczej przecier? Ja jeszcze nie, ale trzeba próbować nowych smaków, zwłaszcza że owoce tarniny są bardzo zdrowe. Tarnina ma działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne i antybakteryjne, zapobiega tworzeniu się miażdżycy, a u dzieci pomaga w nieżytach żołądka i jelit. Owoce tarniny maja bardzo kwaśny smak, dlatego trzeba je zbierać po przymrozkach. Do dżemu z tarniny dodałam sporo cukru a i tak jest nieco kwaskowaty. Podobno jest świetny do mięs - niedługo się przekonamy.
3 litry owoców tarniny
pół szklanki wody
ok. 1,5 - 2 kg. cukru
Tarninę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę pogotować na wolnym ogniu, aż owoce rozmiękną.
Gorące owoce przetrzeć przez sito tak, aby zostały tylko pestki. Do gotowego przecieru dodać cukier, wymieszać, zagotować i gorące wkładać do niewielkich słoiczków. Można zapasteryzować, ale nie jest to koniecznie, jeśli dżem był bardzo gorący.
3 litry owoców tarniny
pół szklanki wody
ok. 1,5 - 2 kg. cukru
Tarninę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę pogotować na wolnym ogniu, aż owoce rozmiękną.
Gorące owoce przetrzeć przez sito tak, aby zostały tylko pestki. Do gotowego przecieru dodać cukier, wymieszać, zagotować i gorące wkładać do niewielkich słoiczków. Można zapasteryzować, ale nie jest to koniecznie, jeśli dżem był bardzo gorący.
Z tarniny robiłam nalewkę, a właściwie dalej się robi i zastanawiałam się jak wyciągnąć z tarniny pestki? i proszę jest sposób :) można? można!
OdpowiedzUsuńTroszkę czasochłonne jest to przecieranie, ale potem jaki efekt! O nalewce słyszałam, że jest świetna, ale z racji tego, że nie ma kto jej pić ;) chyba z reszty zrobię sok - dzieci lubią domowe soczki różnego rodzaju.
Usuń