Piątkowe Inspiracje - Pierogi z kaszą jaglaną, rodzynkami i musem truskawkowym
Dzisiaj pierogi na słodko, z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko, z dodatkiem cukru waniliowego, rodzynek, z pysznym musem truskawkowym - ja używałam swoich truskawek mrożonych, które przed zamrożeniem zmiksowałam, ale można użyć innych owoców lub słodkiej śmietanki. Dzieci zajadały się bardzo, szczególnie takimi ciepłymi, wyjętymi prosto z wody.
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki rodzynek
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru (lub miodu)
mąka
sól
ciepła woda
olej
truskawki
Kaszę, rodzynki, cukier i ew. miód wymieszać.
Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga.
Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały.
Truskawki rozmrozić (jeśli mamy mrożone) i zmiksować. Gorące pierogi polać musem owocowym. Smacznego!
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki rodzynek
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru (lub miodu)
mąka
sól
ciepła woda
olej
truskawki
Kaszę, rodzynki, cukier i ew. miód wymieszać.
Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga.
Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały.
Truskawki rozmrozić (jeśli mamy mrożone) i zmiksować. Gorące pierogi polać musem owocowym. Smacznego!
Przepysznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń