Piątkowe Inspiracje - Zupa z pieczonej dyni

W tym roku mało u nas było dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam!



ok. 750 g. dyni
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
ok. 1 litr rosołu (lub bulionu warzywnego)
1 marchewka
1 pietruszka
szczypta curry
imbir (może być świeży lub suszony)



Dynię obrać i pokroić na części. Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut).

Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem (na początek wlać odrobinę, potem podczas miksowania dolewać, żeby zupa nie była za rzadka) i zmiksować wszystko blenderem.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Zagotować. Podawać zupę gorącą, z grzankami lub posypaną prażonymi nasionami słonecznika albo pestkami dyni.




2 komentarze:

  1. to moja ukochana zupa i najlepiej smakuje właśnie z ziarenkami, czy pestkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię, jeszcze jak jest gorąca i gęsta :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger