Pierogi z wiśniami
Moje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci: pierogi ruskie, pierogi z kaszą jaglaną, pierogi z jagodami. Dzisiaj padło na pierogi z wiśniami. Zanim je wszystkie ugotowałam, to praktycznie wszystko zostało zjedzone, dla mnie został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza.
mąka
ciepła woda
1 łyżka oleju
szczypta soli
wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek)
śmietana
cukier
Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować).
Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką krążki, a do każdego krążka wkładać po 1 lub 2 wiśnie. Zlepić tworząc pieroga.
Gotować przez ok. 1 minutę we wrzącej wodzie. Podawać gorące, z cukrem, miodem lub słodką śmietanką (dla niealergików).
mąka
ciepła woda
1 łyżka oleju
szczypta soli
wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek)
śmietana
cukier
Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować).
Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką krążki, a do każdego krążka wkładać po 1 lub 2 wiśnie. Zlepić tworząc pieroga.
Gotować przez ok. 1 minutę we wrzącej wodzie. Podawać gorące, z cukrem, miodem lub słodką śmietanką (dla niealergików).
Wersja dla alergika |
Wersja dla niealergika :) |
Muszę wypróbować :) MM uwielbia pierogi -pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszły :) pozdrawiam również!
UsuńMmm, letnie smaki :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię w lecie, a w zimie.. dobrze, że są zamrażarki :)
UsuńOj, jak dawno już nie jadłam pierogów na słodko! Może w tygodniu nadrobię;)
OdpowiedzUsuńU nas pewnie też by nie było, ale dzieci zobaczyły wiśnie i od razu - pierogi! :)
Usuń