Sok z ciemnych winogron

Moje dzieci uwielbiają soczki, kompoty, herbatki owocowe. Nie kupuję im gotowych soczków ze sklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu, z ekologicznych produktów, aby były jak najbardziej naturalne i zdrowe. Niedawno zrobiłam sok z ciemnych winogron, który moim dzieciom bardzo posmakował. Robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy mieć garnek z durszlakiem do gotowania na parze. 

Pyszny, ciemny sok z winogron

1 kg ciemnych winogron
6 łyżek cukru
1 szklanka wody





Winogrona umyć, ułożyć na durszlaku. Do garnka wlać wodę, na nim postawić durszlak z winogronami i przykryć pokrywką. Postawić na ogniu, gdy woda zagotuje się w garnku zmniejszyć płomień i gotować bardzo wolno przez ok. godzinę. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić go jeszcze przez chwilę, aby sok dokładnie ściekł.

Gotowy sok wymieszać z cukrem, zagotować i przelać do szklanych butelek lub słoiczków. Gorące zakręcić. Nie potrzeba już pasteryzować.

Na zimę zostały tylko 2 butelki, reszta już została wypita

Dodaj napis



2 komentarze:

  1. Z pewnością bym lubiła, ale niestety jestem migrenowcem i jestem uczulona na ciemne winogrona. One posiadają dużo fenoli i powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ale oczywiście dla osób bez przeciwwskazań sok z ciemnych winogron jest bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja mam podobnie z imbirem. Nawet najdrobniejsza ilość świeżego imbiru powoduje ból żołądka, a marzy mi się imbir kandyzowany lub starty do herbatki.. :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger