Tort kokosowo - orzechowy
Dzisiaj zapraszamy na pyszny tort kokosowo - orzechowy, z przepysznym biszkoptem czekoladowym z tego przepisu. Z dodatkiem kokosa i siekanych orzechów włoskich. Jest pyszny, mięciutki, na pewno przypadnie każdemu do gustu. Jedyną wadą tego tortu jest to, że tak szybko się kończy! :)
Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj)
Masa kokosowa:
3 szklanki mleka
250 g. wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
250 g. masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Masa toffi:
1 puszka masy krówkowej
250 g. masła
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Upiec biszkopt, zostawić do wystudzenia, przekroić na pół.
Przygotować masę kokosową - do garnka z grubym dnem wlać 2,5 szklanki mleka i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Do pozostałej części mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wlać do masy kokosowej i jeszcze chwilę gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wyłożyć na wystudzony blat biszkoptowy, przykryć drugim biszkoptem.
Przygotować masę toffi - puszkę masy krówkowej rozmieszać z miękkim masłem, aż wszystko się ładnie połączy.
Masę toffi wyłożyć na wierzch ciasto i po bokach. Wyrównać, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj)
Masa kokosowa:
3 szklanki mleka
250 g. wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
250 g. masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Masa toffi:
1 puszka masy krówkowej
250 g. masła
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Upiec biszkopt, zostawić do wystudzenia, przekroić na pół.
Przygotować masę kokosową - do garnka z grubym dnem wlać 2,5 szklanki mleka i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Do pozostałej części mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wlać do masy kokosowej i jeszcze chwilę gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wyłożyć na wystudzony blat biszkoptowy, przykryć drugim biszkoptem.
Przygotować masę toffi - puszkę masy krówkowej rozmieszać z miękkim masłem, aż wszystko się ładnie połączy.
Masę toffi wyłożyć na wierzch ciasto i po bokach. Wyrównać, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Jutro zrobie !
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !
www.kolorowe-usta.blogspot.com
Koniecznie daj znać jak wyszło! :)
UsuńAle cudo! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie kokosu z orzechami, to musi być pyszne :)
O tak!! :)
Usuń