Tort kokosowo - orzechowy

Dzisiaj zapraszamy na pyszny tort kokosowo - orzechowy, z przepysznym biszkoptem czekoladowym z tego przepisu. Z dodatkiem kokosa i siekanych orzechów włoskich. Jest pyszny, mięciutki, na pewno przypadnie każdemu do gustu. Jedyną wadą tego tortu jest to, że tak szybko się  kończy! :)


Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj)

Masa kokosowa:
3 szklanki mleka
250 g. wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
250 g. masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Masa toffi:
1 puszka masy krówkowej
250 g. masła

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Upiec biszkopt, zostawić do wystudzenia, przekroić na pół.

Przygotować masę kokosową - do garnka z grubym dnem wlać 2,5 szklanki mleka i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Do pozostałej części mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wlać do masy kokosowej i jeszcze chwilę gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wyłożyć na wystudzony blat biszkoptowy, przykryć drugim biszkoptem. 

Przygotować masę toffi - puszkę masy krówkowej rozmieszać z miękkim masłem, aż wszystko się ładnie połączy. 

Masę toffi wyłożyć na wierzch ciasto i po bokach. Wyrównać, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. 







4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger