Zupa kalafiorowa bez śmietany
Kolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania!
2 skrzydełka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
pół dużego kalafiora
3 ziemniaki
koperek
sól
pieprz czarny
lubczyk
czosnek
pieprz ziołowy
liść laurowy
ziele angielskie
mąka
smalec
Ugotować wywar ze skrzydełek kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić w kostkę i również dorzucić do zupy. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka.
Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki. Ze smalcu i maki zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
2 skrzydełka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
pół dużego kalafiora
3 ziemniaki
koperek
sól
pieprz czarny
lubczyk
czosnek
pieprz ziołowy
liść laurowy
ziele angielskie
mąka
smalec
Ugotować wywar ze skrzydełek kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić w kostkę i również dorzucić do zupy. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka.
Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki. Ze smalcu i maki zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
Pisz co chcesz, ale to niestety najbardziej znienawidzona przeze mnie zupa na świecie, a śmietanę dodaję tylko do szczawiowej.
OdpowiedzUsuńKiedyś też nie przepadałam za kalafiorem, ale starsze dziecko przyszło kiedyś z przedszkola i żażyczyło sobie "białego brokuła" :) cóż było zrobić? ;)
UsuńLubię wszelkiego rodzaju zupy, najbardziej kremy (bo nie przepadam za krojeniem w kostce, a tak blender wszystko zmiksuje :))
OdpowiedzUsuńZupę kalafiorową krem też bardzo polecam - tu jest mój przepis: http://www.wilczkowyswiat.pl/2015/09/zupa-kalafiorowa-krem-z-grzankami.html ,tę też można zamienić na krem, ale akurat mieliśmy ochotę na coś do chrupania:)
UsuńJa z tych bezmięsnych!:) Ale na zupę kalafiorową z kaszą jęczmienną narobiłaś mi ochotę. :) Koniecznie w tym tygodniu musi się pojawić.:)
OdpowiedzUsuńZ kaszą jęczmienną jeszcze nie robiłam, też muszę wypróbować zwłaszcza, że u nas sporo zup idzie i ciągle szukam nowych inspiracji. Dzięki! :)
UsuńMniam, lecę do sklepu po kalafior.
OdpowiedzUsuńDaj znać co upichciłaś :)
UsuńMniam, lecę do sklepu po kalafior.
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką zup krem, ale ta wygląda bardzo smacznie! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) to zasługa tego, że warzywa nie są zbyt miękkie, szczególnie kalafior. Zapraszam do spróbowania! :)
UsuńBardzo lubię kalafiorową, podobnie jak dzieci, dodaję jeszcze groszek zielony i oczywiście śmietanę. ;p Natomiast zasmażek nigdy nie lubiłam w dzieciństwie, dlatego też i teraz nie stosuję. ;)
OdpowiedzUsuńZ groszkiem musi być pyszna.. :) ja często mam dość zasmażek,ale to u nas póki co jeden z głównych sposobów zagęszczenia zupy, śmietana odpada ze wzgl zdrowotnych niestety :(
Usuń