Groch z olejem rzepakowym

Groch z olejem rzepakowym to jedno z dań, które musi znaleźć się na wigilijnym stole w moim domu rodzinnym (okolice Zamościa). Obowiązkowo z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - ma bardzo ciekawy, orzechowy smak i jest podstawowym dodatkiem wielu potraw. Wersję ilustrowaną tego przepisu znajdziecie tutaj


2 szklanki żółtego grochu łupanego
sól
pieprz
majeranek
1 cebula
olej rzepakowy tłoczony na zimno




Groch namoczyć i niewielkiej ilości wody i moczyć ok. 1-2 godzin. Po tym czasie groch nastawić, zalać wodą i gotować do miękkości. Groch ma być dobrze ugotowany, nawet rozgotowany. Następnie rozgnieść go porządnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Groch doprawić solą,  pieprzem i odrobiną majeranku.

Cebulkę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno.

Puree z grochu podawać polane smażoną cebulką z olejem na wierzchu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger