Groch z olejem rzepakowym
Groch z olejem rzepakowym to jedno z dań, które musi znaleźć się na wigilijnym stole w moim domu rodzinnym (okolice Zamościa). Obowiązkowo z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - ma bardzo ciekawy, orzechowy smak i jest podstawowym dodatkiem wielu potraw. Wersję ilustrowaną tego przepisu znajdziecie tutaj.
2 szklanki żółtego grochu łupanego
2 szklanki żółtego grochu łupanego
sól
pieprz
majeranek
1 cebula
olej rzepakowy tłoczony na zimno
Groch namoczyć i niewielkiej ilości wody i moczyć ok. 1-2
godzin. Po tym czasie groch nastawić, zalać wodą i gotować do miękkości. Groch
ma być dobrze ugotowany, nawet rozgotowany. Następnie rozgnieść go porządnie
tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Groch doprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Cebulkę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju rzepakowym
tłoczonym na zimno.
Puree z grochu podawać polane smażoną cebulką z olejem na
wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz