Piernik staropolski
Przepyszny piernik długo dojrzewający, w tym roku leżakował u mnie tylko 4 tygodnie, jakoś wypadło mi z głowy, że już pora nastawiania.Optymalny czas to ok. 6 tygodni. Ale i tak wyszedł super. Robię go co roku od kilku lat i to mój obowiązkowy wypiek świąteczny. Jeśli ktoś nie próbował, to bardzo polecam, ma pyszny smak, taki "głębszy" niż zwykłe pierniki, a im dłużej stoi tym jest lepszy. W tym roku robiłam wersję dla alergików, na margarynie bezmlecznej i samych żółtkach.
0,5 kg miodu naturalnego (u mnie gryczany)
0,5 kg miodu naturalnego (u mnie gryczany)
1 kg mąki
250 g. margaryny (u mnie bezmleczna)
1,5 szklanki cukru
4 żółtka
3 łyżeczki sody
0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej
szczypta soli
2 torebki przyprawy do piernika (te większe, po 40g)
Miód, margarynę i cukier rozpuścić, aby uzyskać jednolitą
masę. Wystudzić.
Sodę wymieszać z wodą i dodać do masy.
Mąkę przesiać i również dodać do masy razem z żółtkami, solą
i przyprawą do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do kamionkowej
albo szklanej miski i umieścić w lodówce na ok. 4-5 lub 6 tygodni.
Piec kilka dni przed świętami – ciasto podzielić na 3 lub 4
części. Każdą z części rozwałkować na cienki placek, piec w dużej blaszce przez
ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
Każdy placek wystudzić,
a następnie przełożyć dżemem śliwkowym
i polać polewą czekoladową, albo lukrem. Ten piernik może stać bardzo długo, im
dłużej stoi tym jest lepszy. Smacznego!
Ciasto leżakujące od 4 - 6 tygodni w lodówce |
Pieczemy 3 blaty, przekładamy dżemem i lukrujemy |
Gotowy piernik może być długo przechowywany |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz