Racuchy wigilijne z cukrem pudrem
Proste i szybkie danie - w wigilię obowiązkowo pojawiały się pod koniec pośniku, to był taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie tutaj.
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki pszennej
20 g. świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka lub wody
2 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej
cukier puder
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie, następnie
dodać resztę składników, wszystko wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5
godziny.
Na patelni rozgrzać olej, nabierać dużą łyżką po trochu
ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem.
U mnie nie było takiej tradycji, ale na pewno bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńTakie racuszki jak już w ciągu roku się pojawią na stole, to zawsze mi się kojarzą z wigilią
Usuńo nie ale mi ochoty narobiłaś! U nas w rodzinie mistrzem racuchów jest dziadek, zawsze robił na wigilię, niestety w tym roku sobie odpuścił:(
OdpowiedzUsuńU nas robiła babcia, a że była cukrzykiem to ciasto nie było słodkie, za to po wierzchu sobie słodziliśmy cukrem pudrem w dużych ilościach :)
Usuń