Ciastka ziemniaczki
Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na kilkugodzinne pieczenie, możemy zrobić ziemniaczki. W zasadzie możemy użyć wszystkiego, co mamy pod ręką, a co jest słodkie, daje się pokruszyć i można z tego zrobić małą kuleczkę. Ziemniaczki super nadają się na słodką przekąskę, dzieci bardzo je lubią jeść ale też przygotowywać, bo niesamowitą frajdą jest mieszanie i lepienie małych kulek. Nasza dzisiejsza wersja nadaje się dla małych alergików.
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
4 łyżki dżemu (u nas śliwkowy)
rodzynki
wiórki kokosowe
aromat rumowy (opcjonalnie)
Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski, dodawać po kolei resztę składników. Wyrobić na jednolitą masę (można dodać kilka kropel aromatu rumowego).
Uformować małe kulki o średnicy około 3 cm , obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na tacy.
Pierwszy raz widzę ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo często je robiłam, teraz więcej piekę, ale od czasu do czasu wrcam do starych sprawdzonych przepisów
UsuńTakie brązowe rafaello :) Pewnie pyyszne. No i przepis ludzki bo niezbyt skomplikowany :)
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy upraszczam jak mogę, często ze względu na małego alergika w domu
UsuńProstota przepisu wywołuje entuzjazm! Takie gotowanie to ja rozumiem. :)
OdpowiedzUsuńMoim celem jest gotowanie proste, szybkie i smaczne :) Zresztą przy trójce dzieci inaczej się nie da ;)
Usuń