Cycki murzynki
Bardzo dawno nie robiłam tego ciasta, ale ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego z makiem. Z głębokich czeluści starego zeszytu wyciągnęłam ten przepis i voila. Najlepsze jest oczywiście na drugi dzień lecz kto by tak długo czekał? No i ta nazwa.. Powala na kolana. Dzięki temu jest tak bardzo popularne na wszystkich uroczystych obiadach rodzinnych :)
Ciasto:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka
6 żółtek
1 budyń waniliowy bez cukru
8 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
250 g. masła
czekolada mleczna
paczka okrągłych biszkoptów
espresso (do namoczenia biszkoptów)
posypka (opcjonalnie)
Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie, wlać do gotującego się mleka z cukrem i ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.Ostudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy.
Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj) i posypać posypką.
Ciasto:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka
6 żółtek
1 budyń waniliowy bez cukru
8 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
250 g. masła
czekolada mleczna
paczka okrągłych biszkoptów
espresso (do namoczenia biszkoptów)
posypka (opcjonalnie)
Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie, wlać do gotującego się mleka z cukrem i ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.Ostudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy.
Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj) i posypać posypką.
wygląda genialne ! na pewno zrobie !! :) u mnie bardziej FIT przepisy :) zapraszam :) fitlifebydorota.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDzięki, na pewno zajrzę. U mnie też sporo dietetycznych (mniej lub więcej) :)
UsuńPycha. Przepadam za nimi. Pochłaniam przynajmniej kawałeczek kiedy tylko pojawią się na stole :D
OdpowiedzUsuńMoja mama kiedys często robiła to ciasto:)
OdpowiedzUsuńwieki całe nie jadłam tego ciasta
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco, zwłaszcza, że kocham mak :D :) W weekend pieczemy!
OdpowiedzUsuńTradycyjnie zapraszam do siebie :)
bardzo lubie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńZnamy, szczególnie z rodzinnych uroczystości i bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńciasto z dzieciństwa mojego męża ;)
OdpowiedzUsuńSlina mi cieknie!:) fajne te placki! wszystkie!
OdpowiedzUsuńo matko! a ja na diecie:(