Francuskie paszteciki z mięsem
Bardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada.
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika)
pół cebuli
żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
sezam do posypania
Mięso obrać z kości,włożyć do malaksera razem z pokrojoną cebulą (nie musi być pokrojona drobno). Posiekać mięso i cebulę, aż będzie miało prawie gładką konsystencję.
Do mięsa dodać żółtko, przyprawy, wszystko wymieszać i dosmakować.
Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać wzdłuż mięso i zawinąć szczelnie (powstaną długie ruloniki). Następnie każdy rulonik pociąć ostrym nożem na niewielkie kawałki - paszteciki.
Każdy pasztecik posmarować wodą (lub białkiem dla niealergików) i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż paszteciki będą rumiane.
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika)
pół cebuli
żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
sezam do posypania
Mięso obrać z kości,włożyć do malaksera razem z pokrojoną cebulą (nie musi być pokrojona drobno). Posiekać mięso i cebulę, aż będzie miało prawie gładką konsystencję.
Do mięsa dodać żółtko, przyprawy, wszystko wymieszać i dosmakować.
Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać wzdłuż mięso i zawinąć szczelnie (powstaną długie ruloniki). Następnie każdy rulonik pociąć ostrym nożem na niewielkie kawałki - paszteciki.
Każdy pasztecik posmarować wodą (lub białkiem dla niealergików) i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż paszteciki będą rumiane.
Pokuszę się o ten przepis... bo już mnie urzekł sam wygląd tych pasztecików :)
OdpowiedzUsuńPolecam naprawdę szybko się robią i fajnie wyglądają :)
UsuńWyglądają przeapetycznie! Gdybym tylko dwóch lewych do gotowania nie miała :/
OdpowiedzUsuńPozdrowionka,
Smiley
https://www.facebook.com/SmileyProjectPL/
E tam, nikt nie ma dwóch lewych rąk :) na pewno Ci wyjdą!
UsuńMhm... myślę, że pasztecziki w takim wydaniu smakują wspaniale, bo prrezentują się bardzo apetycznie. Zaciekawił mnie dodatek królika :)
OdpowiedzUsuńKrólik to tak trochę przez przypadek, bo rosołek gotowałam na króliku. Mięso ma słodkie więc trzeba troszkę mocniej doprawić
UsuńUwielbiam paszteciki :-) Są takie małe, na raz i mogę je zjadać i zjadać ;-)
OdpowiedzUsuńTak jak orzeszki albo inne przegryzki, też tak mam :)
UsuńPyszności, bardzo takie lubie:)
OdpowiedzUsuń:) dziekuję
UsuńUwielbiam takie przepisy! Proste w przygotowaniu a na dodatek bardzo praktyczne :) Myślę, że kapitalnie sprawdziłyby się w połączeniu z czerwonym barszczem :)
OdpowiedzUsuńDo barszczu czerwonego byłyby idealne. U nas był wtedy krupnik i też się sprawdziły :)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńProsty i praktyczny przepis, koniecznie do wypróbowania :)
Bardzo lubię proste i szybkie przepisy, bo przy dzieciakach nie mam czasu na siedzenie w kuchni :) chociaż bardzo to lubię
Usuń