Mielonka ze słoika

Przepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika. No i przede wszystkim bez chemicznych dodatków, których jest mnóstwo w kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich oderwać.


1 kg. łopatki
300 g. boczku
3/4 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka soli
pieprz czarny
majeranek
kilka ząbków czosnku (wg. uznania, u mnie 3)
szczypta cukru



Mięso zmielić w maszynce do mielenia na średnich oczkach (jeśli chcemy mieć większe kawałki mięsa w mielonce to mielimy na najgrubszych oczkach). Dodać przyprawy i mieszać dokładnie dolewając po trochu zimnej wody.


Doprawione i wymieszane mięso włożyć do wyparzonych słoików dokładnie uciskając. Nie nakładać do samego końca.

Tak przygotowane słoiki pasteryzować przez godzinę w garnku z wodą. Następnie pozostawić do wystudzenia najlepiej na noc w lodówce.

*jeśli chcemy dłużej przechować mielonkę (np. przez kilka miesięcy) to pasteryzację należy powtórzyć przez kolejne 2 dni.

Gotowa mielonka z pysznym smalczykiem i galaretką



10 komentarzy:

  1. Mój teść takie robi! Pycha... Dobrze, że tu trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, rozgość się proszę :) a teść wie co dobre :)

      Usuń
  2. Uwielbiam! Właśnie mi przypomniałaś, że dawno jej nie robiłam. W weekend się za nią zabiorę :)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie po to też powstał ten blog- aby przypominać zapomniane smaki :) i dla mnie i dla czytelników

      Usuń
  3. Moja ulubiona :) zawsze robię więcej by na dłużej starczyło. Pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa ten smak, zapach... teraz to wszystko przesiąknięte jest chemią niestaty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, chemii teraz nie da się uniknąć, ale można niektóre rzeczy wyeliminować, ja się przymierzam do robienia swoich wędlin. Ta mielonka to też nasza alternatywa dla kupnych mięs.

      Usuń
  4. Witam
    Chcialabyn zrobic taka mielonke,prosze podac na ile sloikow jest ten przepis.pozdrawiam.Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, z tej porcji wyszło mi 3 słoiki półlitrowe i jeszcze zostało mięska na 2 kotlety mielone :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger