Polewa czekoladowa - najprostsza
Bardzo prosta polewa czekoladowa, bardzo łatwa do wykonania. Potrzebujemy jedynie czekolady (gorzkiej, mlecznej lub deserowej - oby nie nadziewana), garnka z gorącą wodą i łyżki mleka. Zawsze się udaje i jest o wiele lepsza niż inne, gotowe polewy.
1 tabliczka czekolady (gorzka, mleczna, deserowa)
1 łyżka mleka
Czekoladę połamać na drobne kawałki.
Do niewielkiego garnka (rondelka) wlać trochę wody, na wierzchu postawić miseczkę plastikową z połamaną czekoladą. Gdy woda zacznie się gotować i parować, czekolada zacznie się rozpuszczać (jest to tzw. kąpiel wodna). Należy mieszać kawałki czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać.
Gorącą polewą polewać ciastka, ciasteczka, desery.
* Czasem czekolada może zbytnio zgęstnieć (zważy się). Ale po dodaniu mleka czekolada ponownie robi się aksamitna i gładka.
Aksamitna i gładka polewa czekoladowa |
1 tabliczka czekolady (gorzka, mleczna, deserowa)
1 łyżka mleka
Czekoladę połamać na drobne kawałki.
Do niewielkiego garnka (rondelka) wlać trochę wody, na wierzchu postawić miseczkę plastikową z połamaną czekoladą. Gdy woda zacznie się gotować i parować, czekolada zacznie się rozpuszczać (jest to tzw. kąpiel wodna). Należy mieszać kawałki czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać.
Gorącą polewą polewać ciastka, ciasteczka, desery.
* Czasem czekolada może zbytnio zgęstnieć (zważy się). Ale po dodaniu mleka czekolada ponownie robi się aksamitna i gładka.
Polewa na serniku gotowanym |
jak kusza...:) mniam:)
OdpowiedzUsuńMnie kusi wszystko co słodkie :)
Usuń