Polewa czekoladowa - najprostsza

Bardzo prosta polewa czekoladowa, bardzo łatwa do wykonania. Potrzebujemy jedynie czekolady (gorzkiej, mlecznej lub deserowej - oby nie nadziewana), garnka z gorącą wodą i łyżki mleka. Zawsze się udaje i jest o wiele lepsza niż inne, gotowe polewy.

Aksamitna i gładka polewa czekoladowa

1 tabliczka czekolady (gorzka, mleczna, deserowa)
1 łyżka mleka


Czekoladę połamać na drobne kawałki.

Do niewielkiego garnka (rondelka) wlać trochę wody, na wierzchu postawić miseczkę plastikową z połamaną czekoladą. Gdy woda zacznie się gotować i parować, czekolada zacznie się rozpuszczać (jest to tzw. kąpiel wodna). Należy mieszać kawałki czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać.

Gorącą polewą polewać ciastka, ciasteczka, desery.

* Czasem czekolada może zbytnio zgęstnieć (zważy się). Ale po dodaniu mleka czekolada ponownie robi się aksamitna i gładka.

Polewa na serniku gotowanym


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger