Rafaello bez pieczenia
Kolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam!
2 paczki krakersów
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
200 g. wiórków kokosowych
1 masło
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowych. W pozostałej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gorącego mleka wlać mleko z żółtkami. Gotować ciągle mieszając (żeby się nie przypaliło). Następnie odstawić do ostudzenia.
Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać prawie całe wiórki kokosowe (odrobinę zostawić do posypania ciasta) i wymieszać.
Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie warstwę krakersów, na to masę, na to kolejną warstwę krakersów, masa, krakersy i masa.
Resztę wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na noc.
2 paczki krakersów
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
200 g. wiórków kokosowych
1 masło
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowych. W pozostałej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gorącego mleka wlać mleko z żółtkami. Gotować ciągle mieszając (żeby się nie przypaliło). Następnie odstawić do ostudzenia.
Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać prawie całe wiórki kokosowe (odrobinę zostawić do posypania ciasta) i wymieszać.
Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie warstwę krakersów, na to masę, na to kolejną warstwę krakersów, masa, krakersy i masa.
Resztę wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na noc.
ojej! To musi być pyszne! <3
OdpowiedzUsuńJest :) a jak postoi w lodówce ze dwa dni to najpyszniejsze :)
Usuńświetne ciasto!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dziękuję, na pewno odwiedzę :)
Usuń