Sałatka z ryżem, jajkiem, szynką i kukurydzą

Bardzo smaczna sałatka, która powstała z potrzeby chwili, ze składników dostępnych w lodówce. Z szynki drobiowej, gotowanych jajek, kukurydzy, czerwonej papryki i ryżu. Z odrobiną majonezu i dużą ilością natki pietruszki. Uwielbiam natkę pietruszki i mogłabym ją jeść codziennie w dużych ilościach. Oprócz tego, że jest pyszna, jest też bardzo zdrowa - ale to temat na oddzielny post.


1 torebka ryżu (np. Parboiled)
1 puszka kukurydzy
30 dag. szynki drobiowej
4 ugotowane jajka
kawałek czerwonej papryki
natka pietruszki
majonez
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy



Ugotować i ostudzić torebkę ryżu. Szynkę, jajka i paprykę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.

Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.




11 komentarzy:

  1. lubię ta sałatkę. Praktycznie na każde święta ją robię. Syci niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobny przepis mam, tylko zamiast kukurydzy czerwoną fasolę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam u siebie na blogu inną wersję tej sałatki... akurat na przyszły tydzień muszę przygotować imprezę więc pewnie skorzystam :) zresztą niejedem fajny przepis tu znalazłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie sycące sałatki! www.AniaGotuje.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, lubię też warstwowe, gdzie smaki się przegryzają i nie trzeba dodatkowych przypraw :)

      Usuń
  5. Moja ulubiona sałatka :) tylko w mojej wersji trochę okrojona bo bez papryki i natki pietruszki... następnym razem zrobię identyczną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natka pietruszki dodaje bardzo fajnego smaczku, zwykle dodaję jej sporo :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger