Sernik gotowany na herbatnikach
Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania!
1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze)
4 jajka
200 g. masła
1 szklanka mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
1 szklanka cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
herbatniki (typu Petitki)
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wsypać cukier, cukier waniliowy i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmielony ser, wbić jajka i energicznie mieszając ciągle gotować.
Budynie rozmieszać w mleku. Dodać do masy serowej i ciągle mieszać. Masa ma zgęstnieć, ale nie za mocno - ma przypominać rzadki budyń (jeśli za długo pogotujemy to masło nam się oddzieli od masy).
Blachę ( u mnie 26x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać na nie gorącą masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać ponownie gorącą masę (jeśli mamy mniejszą blachę możemy zrobić 3 warstwy, przy większej wyjdzie nam 2 warstwy).
Na wierzchu ułożyć herbatniki. Polać polewą czekoladową przepis - tutaj.
1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze)
4 jajka
200 g. masła
1 szklanka mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
1 szklanka cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
herbatniki (typu Petitki)
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wsypać cukier, cukier waniliowy i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmielony ser, wbić jajka i energicznie mieszając ciągle gotować.
Budynie rozmieszać w mleku. Dodać do masy serowej i ciągle mieszać. Masa ma zgęstnieć, ale nie za mocno - ma przypominać rzadki budyń (jeśli za długo pogotujemy to masło nam się oddzieli od masy).
Blachę ( u mnie 26x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać na nie gorącą masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać ponownie gorącą masę (jeśli mamy mniejszą blachę możemy zrobić 3 warstwy, przy większej wyjdzie nam 2 warstwy).
Na wierzchu ułożyć herbatniki. Polać polewą czekoladową przepis - tutaj.
Lubię serniki, wydaje się nawet łatwy w przygotowaniu :) chyba wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo łatwy, wystarczy tylko masę zagotować i herbatniki ułozyć :)
UsuńJa wolę jednak albo klasyczne serniki na zimno, albo tradycyjne pieczone w różnych wersjach. Z herbatnikami lubię wtedy, gdy się je kruszy, miesza z masłem i wykłada na spód przyszłego sernika.
OdpowiedzUsuńTen sernik można równie dobrze zrobić na herbatnikowym spodzie. Następnym razem zrobię taki :)
UsuńUwielbiam ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńU nas ostatnio tylko takie się "piecze" :)
Usuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTaki sernik tylko troszkę inny w smaku, ale polecam, bo jest przepyszny!
UsuńSmakowity wypiek. Czyli już wiem co będę robić na weekend :)
OdpowiedzUsuńDaj znać koniecznie jak wyszedł! :)
UsuńBardzo fajny, prosty i szybki przepis! :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste przepisy to mój priorytet :) choć lubię też czasem zamknąć się w kuchni i pitrasić coś skomplikowanego
UsuńChoć zdecydowanie wole te pieczone, to moja miłość do serników nie pozwoliłaby odmówić kawałaczka :) Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNo ba, serniczek to serniczek, może w trochę innym wydaniu ale też smaczny. Dziękuję :)
Usuń