Łabędzi puch
Bardzo lekkie, smaczne i puszyste ciasto. Prawdziwie puch łabędzi. Dodatek wiórków otoczonych karmelem sprawia, że każdy kawałek jest dodatkowo pysznie chrupiący. Na bazie jasnego biszkoptu, który zawsze się udaje. Zachęcam do spróbowania!
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka cukru
Masa:
2 czerstwe bułki
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
10 dag wiórków kokosowych
1,5 kostki masła roślinnego
dżem truskawkowy
Posypka
1 łyżka masła roślinnego
10 dag wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru
Przygotowanie biszkoptu - Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą blachę (lub tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia na samym dnie. Wyłożyć ciasto, piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotowanie masy - Bułki zalać 2 szklankami mleka. Gdy zmiękną rozdrobnić je widelcem. Ostatnią szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki i wiórka kokosowe i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Masę wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonej masy "bułkowej". Dokładnie rozmieszać.
Przygotowanie posypki - Masło z cukrem rozpuścić, wsypać wiórki kokosowe. Mieszać, aż wiórki będą miały złoty kolor.
Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej połowie rozsmarować dżem i wyłożyć połowę masy (ja wyłożyłam samą masę, a dżemem posmarowałam drugi biszkopt). Przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu. Wierzch ciasta posypać posypką z wiórków kokosowych i delikatnie przyklepać ręką, aby wiórka nie sypały się podczas krojenia.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka cukru
Masa:
2 czerstwe bułki
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
10 dag wiórków kokosowych
1,5 kostki masła roślinnego
dżem truskawkowy
Posypka
1 łyżka masła roślinnego
10 dag wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru
Przygotowanie biszkoptu - Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą blachę (lub tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia na samym dnie. Wyłożyć ciasto, piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotowanie masy - Bułki zalać 2 szklankami mleka. Gdy zmiękną rozdrobnić je widelcem. Ostatnią szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki i wiórka kokosowe i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Masę wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonej masy "bułkowej". Dokładnie rozmieszać.
Przygotowanie posypki - Masło z cukrem rozpuścić, wsypać wiórki kokosowe. Mieszać, aż wiórki będą miały złoty kolor.
Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej połowie rozsmarować dżem i wyłożyć połowę masy (ja wyłożyłam samą masę, a dżemem posmarowałam drugi biszkopt). Przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu. Wierzch ciasta posypać posypką z wiórków kokosowych i delikatnie przyklepać ręką, aby wiórka nie sypały się podczas krojenia.
mam w planach to ciasto, ale jakoś dotąd nie wzięłam się za nie. U Ciebie wygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, przepyszne jest!
Usuń