Ciasto bananowe dla alergika
Przepyszne ciasto bananowe, bez mleka i białka jaja. Mięciutkie, aromatyczne, pachnące bananami. Bardzo szybkie, robi się je dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika. Jedno z szybszych i prostszych ciast na blogu, na pewno każdemu się uda!
125 g. margaryny bezmlecznej
1 szklanka cukru
3 banany
3 żółtka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki przegotowanej wody
Margarynę, cukier, banany i żółtka zmiksować na jednolitą masę najlepiej w malakserze lub dokładnie blenderem. Dodać wodę i wymieszać.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dodać do ciasta. Wymieszać dokładnie.
Tortownicę lub małą blachę ( u mnie 26 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
125 g. margaryny bezmlecznej
1 szklanka cukru
3 banany
3 żółtka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki przegotowanej wody
Margarynę, cukier, banany i żółtka zmiksować na jednolitą masę najlepiej w malakserze lub dokładnie blenderem. Dodać wodę i wymieszać.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dodać do ciasta. Wymieszać dokładnie.
Tortownicę lub małą blachę ( u mnie 26 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dzięki, banany jak rozumiem nie muszą być jakoś specjalnie ważone - średnie? :)
OdpowiedzUsuńTak, średnie :) jeśli będzie ich trochę mniej lub więcej to nic się nie stanie, ciasto powinno się udać :)
UsuńWygląda przepysznie, szkoda że tyle ma w sobie cukru :(
OdpowiedzUsuńCukier można spokojnie zmniejszyć, dostosowując do własnych preferencji. Nam bardzo smakuje właśnie takie :)
UsuńPrzez ostatnie 7 lat tylko takie dania/desery bez produktow mlecznych robilam.
OdpowiedzUsuńTe wyglada na super ciacho:)
Czy zamiast margaryny można użyć oleju?
OdpowiedzUsuń