Ciasto bananowe dla alergika

Przepyszne ciasto bananowe, bez mleka i białka jaja. Mięciutkie, aromatyczne, pachnące bananami. Bardzo szybkie, robi się je dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika. Jedno z szybszych i prostszych ciast na blogu, na pewno każdemu się uda!

125 g. margaryny bezmlecznej
1 szklanka cukru
3 banany
3 żółtka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki przegotowanej wody



Margarynę, cukier, banany i żółtka zmiksować na jednolitą masę najlepiej w malakserze lub dokładnie blenderem. Dodać wodę i wymieszać.


Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dodać do ciasta. Wymieszać dokładnie.

Tortownicę lub małą blachę ( u mnie 26 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. Dzięki, banany jak rozumiem nie muszą być jakoś specjalnie ważone - średnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, średnie :) jeśli będzie ich trochę mniej lub więcej to nic się nie stanie, ciasto powinno się udać :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie, szkoda że tyle ma w sobie cukru :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier można spokojnie zmniejszyć, dostosowując do własnych preferencji. Nam bardzo smakuje właśnie takie :)

      Usuń
  3. Przez ostatnie 7 lat tylko takie dania/desery bez produktow mlecznych robilam.
    Te wyglada na super ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast margaryny można użyć oleju?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger