Ciasto Kubanka
Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!!
Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ)
Krem czekoladowy:
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki nutelli
250 g masła
0,5 l. śmietany 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 mały słoik dżemu truskawkowego
herbatniki typu Petitki jasne
herbatniki typu Petitki ciemne
0,5 szklanki espresso
posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania
Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić.
Przygotować masę - Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę. Gotować ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń ciągle miksując, na końcu dodać nutellę i wymieszać dokładnie.
Biszkopt nasączyć espresso. Wyłożyć na biszkopt masę z nutellą, dokładnie wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki jasne. Posmarować je cienko dżemem i przykryć ciemnymi herbatnikami.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i pozostawić do przestudzenia.
Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki.
Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego!
Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ)
Krem czekoladowy:
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki nutelli
250 g masła
0,5 l. śmietany 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 mały słoik dżemu truskawkowego
herbatniki typu Petitki jasne
herbatniki typu Petitki ciemne
0,5 szklanki espresso
posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania
Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić.
Przygotować masę - Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę. Gotować ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń ciągle miksując, na końcu dodać nutellę i wymieszać dokładnie.
Biszkopt nasączyć espresso. Wyłożyć na biszkopt masę z nutellą, dokładnie wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki jasne. Posmarować je cienko dżemem i przykryć ciemnymi herbatnikami.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i pozostawić do przestudzenia.
Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki.
Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego!
prezentuje się znakomicie :) musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak :) i uzależniające
UsuńO matko wygląda OBŁĘDNIE!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się :) jest bardzo proste w przygotowaniu wbrew pozorom :)
Usuń