Leśny Mech
Pyszne, wilgotne, zielone ciasto z lekką śmietankową masą i owocami na wierzchu. Istny leśny mech. Hit na ostatnich imprezach dla dzieci. Bardzo przypadło nam do gustu. Do dekoracji użyłam mrożonych jeżyn, które świetnie współgrały z całością. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, a dodaje fajnego kolorku. Musicie spróbować!
Ciasto:
4 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
450 g. mrożonego szpinaku
Krem:
500 ml. śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
mrożone jeżyny/maliny/borówki/jagody/pestki granatu/żurawina
Całe jajka ubić z cukrem. Powoli, cienką strużką wlewać olej i miksować dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić (nożem lub w malakserze). Dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę (lub blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę (nie może być ciepła).
Z ciasta odkroić wierzch (ok. 1/4 ciasta) i pokruszyć go. Śmietanę wyłożyć na blat ciasta i posypać okruszkami zrobionymi z wierzchu ciasta. Włożyć do lodówki najlepiej na noc, aby śmietana zastygła. Udekorować ciasto jeżynami, pestkami granatu, malinami, borówkami. Smacznego!
Ciasto:
4 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
450 g. mrożonego szpinaku
Krem:
500 ml. śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
mrożone jeżyny/maliny/borówki/jagody/pestki granatu/żurawina
Całe jajka ubić z cukrem. Powoli, cienką strużką wlewać olej i miksować dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić (nożem lub w malakserze). Dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę (lub blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę (nie może być ciepła).
Z ciasta odkroić wierzch (ok. 1/4 ciasta) i pokruszyć go. Śmietanę wyłożyć na blat ciasta i posypać okruszkami zrobionymi z wierzchu ciasta. Włożyć do lodówki najlepiej na noc, aby śmietana zastygła. Udekorować ciasto jeżynami, pestkami granatu, malinami, borówkami. Smacznego!
Uwielbiamm to ciasto :) Pięknie wygląda i pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńNam też bardzo posmakowało :)
UsuńWidzę że nie blendowałaś szpinaku i ciasto nie ma takiego zielonego koloru, ale z mrożonymi jeżynami wygląda świetnie. Taka wersja frozen :)
OdpowiedzUsuńNie blendowałam, bo byłam ciekawa smaku i konsystencji. Wyszło pyszne, ale faktycznie mniej zielone :)
UsuńKiedyś jadłam, jest pyszne. Muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!! :)
Usuń