Gofry dla alergika
Kolejny przepis na coś słodkiego w wersji light. Pyszne, chrupiące gofry, z ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub owocami to coś, co moje dzieci uwielbiają. Wodę można oczywiście zastąpić mlekiem, wtedy gofry będą bardziej miękkie. Gofry są świetne dla osób z nietolerancją mleka i białka jaja. Polecam!
2,5 szklanki mąki
2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
3 żółtka
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę (masa powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki, jeśli jest rzadka można dosypać mąki).
Do rozgrzanej gofrownicy wlewać ciasto i piec na złoty kolor. Gotowe gofry są pyszne z cukrem pudrem, dżemem, owocami, bitą śmietaną lub czekoladą (to już nie dla alergików).
2,5 szklanki mąki
2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
3 żółtka
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę (masa powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki, jeśli jest rzadka można dosypać mąki).
Do rozgrzanej gofrownicy wlewać ciasto i piec na złoty kolor. Gotowe gofry są pyszne z cukrem pudrem, dżemem, owocami, bitą śmietaną lub czekoladą (to już nie dla alergików).
A tu wersja nie dla alergików - z bitą śmietaną i owocami |
Właśnie szukałam przepisu na gofry. Jeszcze nie znalazłam takiego sprawdzonego, a te z których robiłam ciasto jakoś nie bardzo wychodziły :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z tego. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Można dodać mleko i całe jajko, będą bardziej miękkie.
Usuń