Kruche ciastka z wiśniami
Bardzo smaczne ciasteczka o fantazyjnym kształcie. Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz, troszkę go zmieniłam, aby nasz alergik też mógł się nimi zajadać. Kruchutkie, z dodatkiem wiśni, ale można użyć ulubionego dżemu (w oryginalnej wersji są jabłka). Jako przekąska do podjadania, deser, na przyjęcia dla dzieci. Polecam, bo są pyszne i wbrew pozorom proste do wykonania.
0,5 kg maki pszennej
200 g.margaryny bezmlecznej
3 duże łyżki cukru
4 żółtka
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem lub owoce bez pestek (u nas wiśnie ze słoika)
cukier puder (do posypania)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko na stolnicy i wyciąć pasy o szerokości ok. 12 cm. Pasy podzielić na trójkąty i w każdym trójkącie zrobić nacięcia.
Umieścić kilka wiśni (lub łyżkę dżemu) na każdym trójkącie i zawinąć lewy róg do prawego rogu, a prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka).
Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
0,5 kg maki pszennej
200 g.margaryny bezmlecznej
3 duże łyżki cukru
4 żółtka
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem lub owoce bez pestek (u nas wiśnie ze słoika)
cukier puder (do posypania)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko na stolnicy i wyciąć pasy o szerokości ok. 12 cm. Pasy podzielić na trójkąty i w każdym trójkącie zrobić nacięcia.
Umieścić kilka wiśni (lub łyżkę dżemu) na każdym trójkącie i zawinąć lewy róg do prawego rogu, a prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka).
Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Pasy ciasta dzielimy na trójkąty i nacinamy |
Kilka wiśni umieszczamy w środku i zawijamy z jednej strony.. |
...i z drugiej |
Gotowe ciasteczka posypane cukrem pudrem |
Aga, wyszły śliczne! Chętnie chrupnęłabym takie wisienkowe :)
OdpowiedzUsuńMiałam ochotę na jabłuszko, ale akurat dzieciaki wykończyły wszystkie jabłka :) z wiśniami też fajne :)
UsuńPodobne wykonanie ... ale ja mam z jabłuszkami i takie też robię co Święta :) http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/cynamonowo-jabkowe-ciasteczka.html
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZ tymi wiśniami na pewno bardzo smaczne :)