Kurczak po cygańsku

Ulubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach.


4 udka z kurczaka
pół czerwonej cebuli
1 marchewka (surowa lub z rosołu)
1 pietruszka (surowa lub z rosołu)
pół selera (surowego lub z rosołu)
kilka różyczek kalafiora
sól
pieprz
czerwona papryka słodka
czerwona papryka ostra
czosnek granulowany


Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udka włożyć do naczynia żaroodpornego.

Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, kalafiora podzielić na różyczki, cebulę pokroić w plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków.





6 komentarzy:

  1. Prostota i klasyka a pewnie jest bardzo smaczne :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci bardzo lubią udka więc za każdym razem kombinuję z innymi dodatkami. Przy okazji też warzywa zjadają ;)

      Usuń
  2. U nas udka często goszczą. Takiej wiersji nie znałam :) pomysł jak zwykle pyszny :) dziękuję:)
    Ps. Co to za sałatka :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :)
      a sałatka z tego przepisu : http://www.wilczkowyswiat.pl/2015/08/ogorki-z-papryka-i-selerem.html

      Usuń
  3. wygląda całkiem ciekawie :) pozdrawiam http://rekodzielo-kasi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger