Mielone z kaszą jaglaną i warzywami
Nieco inne kotlety mielone niż zazwyczaj - mielone z ulubioną przez nas kaszą jaglaną i warzywami. Są pyszne, dodatek warzyw, a przede wszystkim kiszonych ogórków dodaje fajnego smaczku. I są zdrowe,bo pieczone w piekarniku. Polecam wszystkim mięsożercom i miłośnikom kaszy jaglanej!
0,5 kg łopatki wieprzowej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 żółtko
1 marchewka
1 pietruszka (nieduża)
2 ogórki kiszone
sól
pieprz
bułka tarta
Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Żółtko, kaszę jaglaną i bułkę tartą również dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z masy mięsno - warzywnej formować zgrabne kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temp.180 stopni przez około 40 minut (jeśli mięso jest jeszcze surowe to wydłużyć czas pieczenia).
Podawać np. z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków (przepis - tutaj).
0,5 kg łopatki wieprzowej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 żółtko
1 marchewka
1 pietruszka (nieduża)
2 ogórki kiszone
sól
pieprz
bułka tarta
Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Żółtko, kaszę jaglaną i bułkę tartą również dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z masy mięsno - warzywnej formować zgrabne kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temp.180 stopni przez około 40 minut (jeśli mięso jest jeszcze surowe to wydłużyć czas pieczenia).
Podawać np. z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków (przepis - tutaj).
Mięsną masę mieszamy z kaszą jaglaną i warzywami |
...i do piekarnika |
Nasza propozycja podania |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz