Nutella z kaszy jaglanej
Ostatnio często mam ochotę na czekoladę. Ale zwykła czekolada, batoniki czy też nutella są bardzo kaloryczne no i cóż.. A o linię trzeba by zadbać na wiosnę ;) I właśnie z potrzeby chwili powstała wersja zdrowszej nutelli. Na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem dobrego kakao, daktyli i miodu. Nasz alergik zajadał taki czekoladowy krem z bułeczką i bardzo mu smakowało. Polecam wszystkim czekoladoholikom!
1 łyżka dobrego kakao
4 daktyle
2-4 łyżki miodu
Daktyle pokroić w mniejsze kawałki, wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Można dosłodzić miodem lub daktylami jeśli jest taka potrzeba.
Pyszna czekoladowa nutella z kawałkami daktyli |
Super,lubię takie pyszne eksperymenty.
OdpowiedzUsuńPolecam! Mąż się nabrał, że to czekolada :)
Usuńbardzo fajny pomysł :) ale mam pytanie :) może jest ono głupie, ale jednak ;) ile możemy przechowywać takie pyszności :) (do kiedy powinniśmy to zjeść :)?
OdpowiedzUsuńTak do 3 dni w lodówce, później już troszkę smak się zmienia ;)
UsuńCiekawe czy moje szkraby dałoby się przekonać do takiej nutelli :-))
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak - jest słodkie i czekoladowe :)moi jedli z bułeczką
UsuńPrzepis dla mnie idealny ! chętnie przygotuję mniam! Pozdrawiam pysznie, Daria
OdpowiedzUsuńSama robię bardzo podobną! Super sprawa :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam na zbyciu trochę daktyli, których nie wykorzystałam na święta. A że pofolgowałam sobie ostatnio ze słodyczami, co widać :/ ta wersja "słodyczy" będzie dla mnie lepsza :)
OdpowiedzUsuń