Pączki hiszpańskie dla alergika

Bardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia pączków hiszpańskich w domu. Użyłam margaryny bezmlecznej i samych żółtek, aby starszy synek także mógł je jeść. Jedyny minus to taki, że nie miałam szprycy do ciast i kształt pączków nie wyszedł rewelacyjny. Ale smak owszem!


1 szklanka wody
1/3 kostki margaryny bezmlecznej
1 szklanka mąki
szczypta soli
5 żółtek (można dać 1-2 więcej, bo ciasto wyszło gęste i ciężko je było wycisnąć )

lukier (przepis - tutaj)



Wodę wlać do niewielkiego garnka, dodać margarynę i mieszać, aż woda się zagotuje a margaryna roztopi. Następnie wsypać mąkę i mieszać energicznie. Mąka z wodą i margaryną muszę się idealnie połączyć. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Pozostawić do wystudzenia.

Gdy ciasto będzie zimne dodać żółtka i zmiksować dokładnie. Gotowe ciasto nakładać do szprycy (ja użyłam grubszego worka foliowego i odcięłam końcówkę). Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty i w każdym kwadracie wyciskać szprycą kółko z ciasta.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, a gdy będzie już dobrze nagrzany kłaść kółka z ciasta papierem do góry. Papier po chwili sam odejdzie od ciasta, można go spokojnie wyjąć. Pączki smażyć z każdej strony około 3-4 minut, aż będą rumiane. Wyjąć gotowe pączki z garnka,pozostawić do wystudzenia, a następnie polukrować.




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam pączki hiszpańskie! Zawsze zajadałam się nimi w drodze do pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, ale zwykle miałam wyrzuty, że takie kaloryczne. Domowe są mniej kaloryczne - albo sobie tak tłumaczę ;)

      Usuń
  2. Oj a ja chyba nigdy takiej wersji pączków nie jadłam. Wprawdzie do alergików nie należę, ale chętnie kiedyś takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja córcia miala alergie na mleko,wiec tez tylko takie "buleczki" byly w domu:)
    Fajny przepis.
    Na moim blogu znajdziesz praktycznie wszystkie przepisy bez produktow mlecznych:)Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger