Pączki hiszpańskie dla alergika
Bardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia pączków hiszpańskich w domu. Użyłam margaryny bezmlecznej i samych żółtek, aby starszy synek także mógł je jeść. Jedyny minus to taki, że nie miałam szprycy do ciast i kształt pączków nie wyszedł rewelacyjny. Ale smak owszem!
1 szklanka wody
1/3 kostki margaryny bezmlecznej
1 szklanka mąki
szczypta soli
5 żółtek (można dać 1-2 więcej, bo ciasto wyszło gęste i ciężko je było wycisnąć )
lukier (przepis - tutaj)
Wodę wlać do niewielkiego garnka, dodać margarynę i mieszać, aż woda się zagotuje a margaryna roztopi. Następnie wsypać mąkę i mieszać energicznie. Mąka z wodą i margaryną muszę się idealnie połączyć. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Pozostawić do wystudzenia.
Gdy ciasto będzie zimne dodać żółtka i zmiksować dokładnie. Gotowe ciasto nakładać do szprycy (ja użyłam grubszego worka foliowego i odcięłam końcówkę). Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty i w każdym kwadracie wyciskać szprycą kółko z ciasta.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, a gdy będzie już dobrze nagrzany kłaść kółka z ciasta papierem do góry. Papier po chwili sam odejdzie od ciasta, można go spokojnie wyjąć. Pączki smażyć z każdej strony około 3-4 minut, aż będą rumiane. Wyjąć gotowe pączki z garnka,pozostawić do wystudzenia, a następnie polukrować.
1 szklanka wody
1/3 kostki margaryny bezmlecznej
1 szklanka mąki
szczypta soli
5 żółtek (można dać 1-2 więcej, bo ciasto wyszło gęste i ciężko je było wycisnąć )
lukier (przepis - tutaj)
Wodę wlać do niewielkiego garnka, dodać margarynę i mieszać, aż woda się zagotuje a margaryna roztopi. Następnie wsypać mąkę i mieszać energicznie. Mąka z wodą i margaryną muszę się idealnie połączyć. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Pozostawić do wystudzenia.
Gdy ciasto będzie zimne dodać żółtka i zmiksować dokładnie. Gotowe ciasto nakładać do szprycy (ja użyłam grubszego worka foliowego i odcięłam końcówkę). Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty i w każdym kwadracie wyciskać szprycą kółko z ciasta.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, a gdy będzie już dobrze nagrzany kłaść kółka z ciasta papierem do góry. Papier po chwili sam odejdzie od ciasta, można go spokojnie wyjąć. Pączki smażyć z każdej strony około 3-4 minut, aż będą rumiane. Wyjąć gotowe pączki z garnka,pozostawić do wystudzenia, a następnie polukrować.
Wyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam pączki hiszpańskie! Zawsze zajadałam się nimi w drodze do pracy.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam, ale zwykle miałam wyrzuty, że takie kaloryczne. Domowe są mniej kaloryczne - albo sobie tak tłumaczę ;)
UsuńOj a ja chyba nigdy takiej wersji pączków nie jadłam. Wprawdzie do alergików nie należę, ale chętnie kiedyś takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, bo są naprawdę smaczne :)
UsuńMoja córcia miala alergie na mleko,wiec tez tylko takie "buleczki" byly w domu:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
Na moim blogu znajdziesz praktycznie wszystkie przepisy bez produktow mlecznych:)Zapraszam:)