Babka drożdżowa na żółtkach

Pyszna, mięciutka, delikatnie pomarańczowa babka drożdżowa bez mleka i białka jaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis tutaj) oraz posypki dekoracyjnej.


40 g. drożdży
6 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
2/3 szklanki ciepłej wody
7 żółtek
skórka otarta z pomarańczy
rodzynki
100 g. margaryny bezmlecznej



Zaczyn: drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru i rozetrzeć. Następnie dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Rozmieszać wszystko dokładnie i odstawić na 10 minut.

Ciasto: żółtka ubić z resztą cukru (4 łyżki) na puszystą masę. Mąkę przesiać, wsypać do żółtek, dolać zaczyn i wyrabiać ciasto (najlepiej końcówką do ubijania ciasta drożdżowego). Wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić ładnie od końcówki ubijającej.

Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia.

Jeśli masa jest wyrobiona dodać skórkę z pomarańczy i rodzynki, a na sam koniec rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć i włożyć do formy wcześniej dokładnie wysmarowaną margaryną bezmleczną. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić, udekorować lukrem z cukru pudru (przepis tutaj) i posypką.




2 komentarze:

  1. nigdy mi nie wychodzi drożdżowe ;(
    kolorowe-usta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też kiedyś nie wychodziło, ale teraz zatrudniam robota kuchennego ;) i wyrabiam długo. Nie może nie wyjść :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger