Mini babeczki
Malutkie babeczki w sam raz do koszyka wielkanocnego. Na jeden kęs lub dwa, ślicznie, urocze i bardzo smaczne. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, część z dodatkiem kakao. Oczywiście bez mleka, tradycyjnie na żółtkach. Zamiast wody możecie użyć mleka i wbić całe jajka. Dodatki też według uznania, nam bardzo posmakowały ze skórką pomarańczową.
2 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
garść rodzynek
skórka pomarańczowa (u mnie suszona, można użyć świeżej bądź kandyzowanej)
1 łyżka dobrego kakao
2 żółtka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka wody
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Żółtka wymieszać z wodą i olejem dokładnie, wlać do składników suchych i rozmieszać. Masę podzielić na połowę, do jednej części dosypać kakao i wymieszać. Gotowe ciasto wlewać do małych foremek, do kilku wlać ciasto jasne, do kilku ciemne (można też wlewać warstwami,wtedy babeczki będą łaciate). Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
2 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
garść rodzynek
skórka pomarańczowa (u mnie suszona, można użyć świeżej bądź kandyzowanej)
1 łyżka dobrego kakao
2 żółtka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka wody
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Żółtka wymieszać z wodą i olejem dokładnie, wlać do składników suchych i rozmieszać. Masę podzielić na połowę, do jednej części dosypać kakao i wymieszać. Gotowe ciasto wlewać do małych foremek, do kilku wlać ciasto jasne, do kilku ciemne (można też wlewać warstwami,wtedy babeczki będą łaciate). Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Takie w sam raz do koszczyczka :) muszę kupić taką formę
OdpowiedzUsuńDokładnie :) nasze babeczki już zostały zjedzone i do koszyczka musimy zrobić nowych. A formę kupowałam na allegro, niedawno też podobne były w Lidlu.
UsuńDziendobry, czy moze mi pani podac iloscy w gramach,szklanka szklance nie rowna,dziekuje
OdpowiedzUsuńJa zawsze używam szklanek o pojemności 250 ml - mąki to będzie ok. 150 g. a cukru ok. 160-170 g.
UsuńBrakuje mi takich foremek, świetne babeczki.
OdpowiedzUsuń