Pasztet bez pieczenia
Bardzo szybki i bardzo prosty pasztet bez pieczenia. Takie fajne smarowidełko, świetne z pajdą świeżego chleba, z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadaje mu charakterku :) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu pieczonego. Polecam gorąco!
300 g. fileta z kurczaka/indyka
300 g. wątróbki drobiowej
kilka suszonych pomidorów
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
rozmaryn
tymianek
1/4 kostki margaryny bezmlecznej
Filet pokroić w kostkę, wątróbkę oczyścić, pokroić w większe kawałki i dorzucić do smażonego fileta. Smażyć, aż mięso przestanie być surowe. Ostudzić.
Suszone pomidory pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, pomidory, czosnek, przyprawy i margarynę umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę (można też zmielić maszynce do mięsa na drobnych oczkach). Pasztet włożyć do słoika, umieścić w lodówce. Można zapasteryzować, wtedy postoi dłużej.
300 g. fileta z kurczaka/indyka
300 g. wątróbki drobiowej
kilka suszonych pomidorów
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
rozmaryn
tymianek
1/4 kostki margaryny bezmlecznej
Filet pokroić w kostkę, wątróbkę oczyścić, pokroić w większe kawałki i dorzucić do smażonego fileta. Smażyć, aż mięso przestanie być surowe. Ostudzić.
Suszone pomidory pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, pomidory, czosnek, przyprawy i margarynę umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę (można też zmielić maszynce do mięsa na drobnych oczkach). Pasztet włożyć do słoika, umieścić w lodówce. Można zapasteryzować, wtedy postoi dłużej.
skąd ty bierzesz te wszystkie pyszne przepisy ?
OdpowiedzUsuńTrochę z głowy, trochę od mamy, czasem coś usłyszę, zobaczę, pozmieniam pod siebie i własne potrzeby. Dużo inspiracji jest w internecie, w książkach kucharskich i na spotkaniach ze znajomymi :)
UsuńCzym można zastapić margarynę?
OdpowiedzUsuńMasłem klarowanym, chodzi o to by konsystencja pasztetu była zwarta i łatwa do smarowania
UsuńŚwietny przepis! "Objawił" mi się na FB. Wczoraj zrobiłam ;) Moje zmiany - użyłam masła klarowanego, zamiast pomidorów dałam żurawinę, a zamiast świeżego czosnku dodałam mielony czosnek Dary Natury.
OdpowiedzUsuńProsty przepis, szybki w wykonaniu, mało składników, pyyyszny efekt ;) Polecam :)
A zwykłym masłem?
OdpowiedzUsuń"Masło (w kostce) nie nadaje się do dłuższego smażenia, ale można wykorzystać je do szybkiego przygotowania jajecznicy. W wyższej temperaturze ulega przypaleniu z wytworzeniem toksycznej akroleiny. Jeśli już chcemy smażyć na maśle, wybierzmy odwodniony tłuszcz mlekowy zwany potocznie masłem klarowanym (lub masłem ghee). Takie masło można podgrzać do wyższych temperatur bez ryzyka przypalenia i wykorzystać do usmażenia np. klasycznego sznycla wiedeńskiego."
Usuńhttp://www.medonet.pl/magazyny/diety-w-chorobach/czym-smarowac-na-czym-smazyc-,artykul,1650945.html
Dla mięsożerców pewnie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Do tego bez pieczenia! Oj będą z nim dobre kanapeczki :)
OdpowiedzUsuń