Ciasto Shrek
Pyszne, galaretkowe i pięknie zielone ciasto, prawdziwy Shrek w całej krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości!
Masa I:
Masa II:
Dodatkowo:
Masa I: budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotować, dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą zieloną masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
Gdy masa wystygnie ułożyć na niej ciasta z galaretką i przykryć masą II.
Masa II: galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody, pozostawić do ostudzenia - ale nie zastygnięcia, galaretka ma być chłodna, ale płynna. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania wlać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Śmietanę z galaretką rozprowadzić na cieście.
Pozostałe galaretki rozpuścić w wodzie, jak będą zastygały wylać je na wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki i porządnie schłodzić.
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa I:
1 duża butelka zielonego soku przecierowego (np. Pysia)
3 budynie śmietankowe bez cukru
Masa II:
0,5 l. śmietany kremówki
1 galaretka zielona (agrestowa/kiwi/gruszkowa)
Dodatkowo:
2-3 paczki ciastek z galaretką (typu delicje)
2 galaretki zielone (agrestowe/kiwi/gruszkowe)
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec
ubijania wsypywać powoli cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie
dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać
do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec mieszania wlać olej i
delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać do
dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180
stopniach.
Masa I: budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotować, dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą zieloną masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
Gdy masa wystygnie ułożyć na niej ciasta z galaretką i przykryć masą II.
Masa II: galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody, pozostawić do ostudzenia - ale nie zastygnięcia, galaretka ma być chłodna, ale płynna. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania wlać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Śmietanę z galaretką rozprowadzić na cieście.
Pozostałe galaretki rozpuścić w wodzie, jak będą zastygały wylać je na wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki i porządnie schłodzić.
i jak tu przejść na dietę?:)
OdpowiedzUsuń