Staropolska babka parzona
Kolejna babka drożdżowa na wodzie, którą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do tej, ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą. Bardzo smaczna, aromatyczna, pomarańczowa... Kolejna nasza propozycja na Wielkanoc. Polecamy!
4 i 1/2 szklanki mąki tortowej
125 g. margaryny bezmlecznej
1 szklanka cukru
6 żółtek
5 dag. drożdży
1 szklanka wody
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
garść rodzynek
skórka pomarańczowa
Zaczyn: Pół szklanki wody podgrzać (nie może być gorąca, bo drożdże nam zginą, tylko ciepła), dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę przesiać, do 1 szklanki przesianej mąki wlać wrzącą wodę (pozostałe pół szklanki), całość bardzo dokładnie rozetrzeć i odstawić do przestygnięcia. Do letniej masy dodać zaczyn, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, margarynę rozpuścić. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego żółtka, pozostała przesianą mąkę, cukier waniliowy, sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłą margarynę, rodzynki i skórkę pomarańczową i wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Ciasto przełożyć do formy na babkę, do 1/3 wysokości formy i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy babka wyrośnie aż do brzegów formy, włożyć ją do piekarnika na ok. 50 minut. Następnie wystudzić i ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.
4 i 1/2 szklanki mąki tortowej
125 g. margaryny bezmlecznej
1 szklanka cukru
6 żółtek
5 dag. drożdży
1 szklanka wody
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
garść rodzynek
skórka pomarańczowa
Zaczyn: Pół szklanki wody podgrzać (nie może być gorąca, bo drożdże nam zginą, tylko ciepła), dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę przesiać, do 1 szklanki przesianej mąki wlać wrzącą wodę (pozostałe pół szklanki), całość bardzo dokładnie rozetrzeć i odstawić do przestygnięcia. Do letniej masy dodać zaczyn, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, margarynę rozpuścić. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego żółtka, pozostała przesianą mąkę, cukier waniliowy, sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłą margarynę, rodzynki i skórkę pomarańczową i wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Ciasto przełożyć do formy na babkę, do 1/3 wysokości formy i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy babka wyrośnie aż do brzegów formy, włożyć ją do piekarnika na ok. 50 minut. Następnie wystudzić i ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.
Wygląda baaardzo apetycznie :) uwielbiam babki :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuńCudna baba!
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny! U nas teraz najbardziej smakują drożdżowe więc się specjalizuję ;)
OdpowiedzUsuń