Ciasteczka pierożki
Malutkie, niezbyt słodkie ciasteczka, z ulubionymi owocami. W sam raz na jeden kęs, bardzo szybko znikają z talerza. Przepis jak zwykle niezawodny od mojej mamy. Bardzo nam posmakowały te ciasteczka pierożki. U nas wersja z jabłkami, ale równie dobrze smakują z innymi owocami np. śliwką czy brzoskwinią.
2 kostki masła
60 dag. mąki pszennej
7 żółtek
7-8 łyżek śmietany
kilka jabłek/brzoskwiń/śliwek
Masło posiekać i zagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi.
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem.
2 kostki masła
60 dag. mąki pszennej
7 żółtek
7-8 łyżek śmietany
kilka jabłek/brzoskwiń/śliwek
Masło posiekać i zagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi.
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz