Gofry najlepsze
Pyszne, chrupiące gofry powstały dzięki Magdzie z bloga Owsianka i Kawa i jej akcji GOFRY NA KAŻDĄ OKAZJĘ. Przepis podobny do tego, ale zamiast wody dodałam mleka i całe jajka. Jako dodatek do gofrów u nas królował cukier puder i domowy dżem z czarnej porzeczki - pyszne są też z owocami i bitą śmietaną. Są mało słodkie więc można do nich dodać wszystko, na co mamy ochotę. Bardzo polecamy!
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Resztę składników wymieszać ze sobą, pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gofrownicę rozgrzać. Można na początku posmarować ją pędzelkiem zamoczonym w oleju, aby pierwsze gofry łatwo odchodziły. Piec do złotego koloru.
Gorące gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem (u mnie dżem z czarnej porzeczki).
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Resztę składników wymieszać ze sobą, pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gofrownicę rozgrzać. Można na początku posmarować ją pędzelkiem zamoczonym w oleju, aby pierwsze gofry łatwo odchodziły. Piec do złotego koloru.
Gorące gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem (u mnie dżem z czarnej porzeczki).
Najlepsze gorące posypane cukrem pudrem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz