Pasta tahini z czarnego sezamu
1 szklanka sezamu czarnego
1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
Sezam delikatnie uprażyć na patelni. Trzeba pilnować (zwłaszcza przy czarnym sezamie) żeby się nie przypalił, bo tahini będzie gorzka (choć czarny sezam jest i tak troszkę gorzkawy). Następnie odstawić do wystudzenia.
Gdy sezam będzie wystudzony wsypać go do wysokiego naczynia lub malaksera i blendować, aż sypki sezam zamieni się w gładką, gęstą pastę. Można dodać oliwy, ale jeśli mamy dobry malakser to nie jest potrzebna.
Tahini wstawić do lodówki. Można ją przechowywać nawet kilka miesięcy.
Czarny sezam prażymy na patelni |
Zaczynamy miksowanie w malakserze |
Sezam robi się coraz bardziej wilgotny |
Jest już prawie gotowy |
i voila! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz