Pasta tahini z czarnego sezamu

Tahini czyli pasta sezamowa. Bardzo popularna w kuchni Dalekiego Wschodu, w kuchni arabskiej i żydowskiej. To jeden ze składników hummusu, może być stosowana też do różnych sosów, dipów, koktajli lub po prostu do smarowania chleba. Można ją oczywiście kupić gotową, ale zrobienie tahini jest bardzo łatwe i według mnie nie warto, bo wiemy co jemy. Wystarczy tylko blender i sezam. U nas dzisiaj tahini z czarnego sezamu. Sezam zawiera cały zestaw mikroelementów i jest bardzo ważnym źródłem wapnia. Dlatego warto go jeść!


1 szklanka sezamu czarnego
1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie)



Sezam delikatnie uprażyć na patelni. Trzeba pilnować (zwłaszcza przy czarnym sezamie) żeby się nie przypalił, bo tahini będzie gorzka (choć czarny sezam jest i tak troszkę gorzkawy). Następnie odstawić do wystudzenia.


Gdy sezam będzie wystudzony wsypać go do wysokiego naczynia lub malaksera i blendować, aż sypki sezam zamieni się w gładką, gęstą pastę. Można dodać oliwy, ale jeśli mamy dobry malakser to nie jest potrzebna.

Tahini wstawić do lodówki. Można ją przechowywać nawet kilka miesięcy.

Czarny sezam prażymy na patelni 
Zaczynamy miksowanie w malakserze

Sezam robi się coraz bardziej wilgotny

Jest już prawie gotowy
i voila! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger