Piątkowe Inspiracje - Pasztet wegetariański

Bardzo lubimy pasztety wszelkiego rodzaju. Dzisiaj pasztet nieco inny, bo bez mięsa, za to z jajkami i pieczarkami. Ze świeżym szczypiorkiem, który nadaje mu wiosennego akcentu. Pasztet ten robimy zwykle na wiosnę już od kilku lat i zwykle jako pierwszy znika z talerzy.


10 jajek ugotowanych na twardo
30 dag. pieczarek
1 cebula
pęczek szczypiorku
2 jajka surowe
3/4 szklanki bułki tartej
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól
pieprz



Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki i cebulę obrać, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki lekko podsmażyć. Dodać starte jajka, szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę, wbić jajka i całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Foremkę (keksówkę) posmarować tłuszczem, np. lekko olejem i wysypać bułką tartą. Masę jajeczno - pieczarkową włożyć do foremki, posypać po wierzchu bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger