Racuchy drożdżowe dla alergika

Pyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego, ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu.


2 szklanki mąki
40 g. drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli



Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki i 1 szklanką ciepłej wody. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki, cukier waniliowy, sól, żółtka umieścić w misie, wlać zaczyn i wszystko dokładnie rozmieszać. Pozostawić na kolejne 15 minut. Jak lekko wyrośnie smażyć na rozgrzanej patelni - ja kładłam 2 łyżki ciasta na 1 racucha. Ostudzone racuchy posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger