Sałatka z kolorowym makaronem
Bardzo prosta, smaczna i efektowna sałatka. W sam raz na uroczyste spotkanie rodzinne, imprezę lub jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Z pysznym, pikantnym, usmażonym kurczakiem. Palce lizać. W wersji dla alergików można nie dodawać majonezu.
1 podwójna pierś z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie mieszanka do gyrosa)
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli
1 niewielki słoik pieczarek marynowanych
kolorowy makaron (np. świderki)
pęczek szczypiorku
majonez
keczup
sól
pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i zostawić na ok. godzinę, aby mięso się zamarynowało. Następnie kurczaka usmażyć dokładnie na patelni i wystudzić.
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Pieczarki wyjąć ze słoika i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać kurczaka, kukurydzę, groszek, fasolę, pokrojone pieczarki, majonez zmieszany z keczupem. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczypiorek posiekać, udekorować nią sałatkę. Sałatkę wstawić do lodówki, najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
1 podwójna pierś z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie mieszanka do gyrosa)
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli
1 niewielki słoik pieczarek marynowanych
kolorowy makaron (np. świderki)
pęczek szczypiorku
majonez
keczup
sól
pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i zostawić na ok. godzinę, aby mięso się zamarynowało. Następnie kurczaka usmażyć dokładnie na patelni i wystudzić.
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Pieczarki wyjąć ze słoika i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać kurczaka, kukurydzę, groszek, fasolę, pokrojone pieczarki, majonez zmieszany z keczupem. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczypiorek posiekać, udekorować nią sałatkę. Sałatkę wstawić do lodówki, najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz