Sernik Bogusi
Pyszny, mięciutki sernik na czekoladowym spodzie. Moja mama dostała przepis od koleżanki, która nazywa się Bogusia, stąd ten smaczny sernik nie mógłby się nazywać inaczej niż sernik Bogusi. Bardzo nam posmakował i myślę, że również Wam przypadnie do gustu.
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Masa serowa:
750 g. sera
0,5 szklanki cukru
125 g. masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
kilka kropel olejku migdałowego
Ciasto: całe jajka ubić z cukrem, mąkę z kakao, proszkiem i sodą przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać olej i mleko i rozmieszać wszystko. Masa jest dość rzadka.
Masa serowa: ser zmielić 2 razy lub zmiksować w malakserze na gładką masę. Dodać cukier, masło pokrojone na mniejsze części, mąkę ziemniaczaną, jajka i aromat. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę. Na ciasto rozkładać delikatnie łyżką masę serową. Piec ok. 1 godziny w 170 stopniach.
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Masa serowa:
750 g. sera
0,5 szklanki cukru
125 g. masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
kilka kropel olejku migdałowego
Ciasto: całe jajka ubić z cukrem, mąkę z kakao, proszkiem i sodą przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać olej i mleko i rozmieszać wszystko. Masa jest dość rzadka.
Masa serowa: ser zmielić 2 razy lub zmiksować w malakserze na gładką masę. Dodać cukier, masło pokrojone na mniejsze części, mąkę ziemniaczaną, jajka i aromat. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę. Na ciasto rozkładać delikatnie łyżką masę serową. Piec ok. 1 godziny w 170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz